De dalmatiër,

een uitzonderlijke verschijning met een sterke persoonlijkheid 

 

Een Dalmatiër of Dalmatiner is een opgewekte, nieuwsgierige, intelligente hond die vriendelijk en sociaal is ingesteld. Dalmatiërs hebben een evenwichtige persoonlijkheid en zijn heel trouw aan hun baasje. Ze willen hun eigenaar ook graag behagen. Door hun alerte houding zullen ze je verwittigen als er iets niet in de haak is. Maar ze kennen geen agressie dus ze gaan je niet echt verdedigen tegen indringers. 

 

De Dalmatiër heeft een dichte, harde, gladde vacht met kort, glanzend haar. Op deze zuiver witte vacht tekent zich een duidelijk omlijnd evenredig verdeeld vlekkenpatroon af in zwart of leverkleur. 

Het Dalmatiërlichaam is sterk en gespierd maar toch elegant. De Dalmatiërreu is 56 tot 61 cm hoog en de -teef is 54 tot 59 cm. Deze slanke honden wegen ongeveer 24 tot 32 kg.

 

De Dalmatiër, Dalmatische Hond, is in oorsprong waarschijnlijk afkomstig uit de Kroatische kuststreek Dalmatië.

De naam is echter afgeleid van Dalmatica, de Romeinse koningsmantel gemaakt van hermelijn. Sinds het begin van de 18de eeuw heeft het ras zich vooral in Engeland, waar in 1882 de rasstandaard werd opgezet, bij de adel ontwikkeld. Zijn taak was het begeleiden van de door paarden getrokken equipages, koetsen en rijtuigen.